Visconti Sforza, Den Hængte. |
1720, Prudentia. |
Et af de kort, der ikke kan forklares med Petrarca og karnevallet er den hængte mand.
Strengt taget er der ikke noget mystisk ved dette kort: Det optræder mellem Retfærdigheden og Døden, så man kan selv digte en historie om rettergang og henrettelse. Det er bare lidt underligt, at han hænger i det ene ben, og at han har et fredfyldt udtryk i ansigtet.
En anden underlig ting i tarot er, at vi kun finder 3 af Platons 4 kardinaldyder, nemlig Styrke, Mådehold og Retfærdighed, medens den fjerde dyd, nemlig Prudentia, mangler. Prudentia betyder klogskab eller forsigtighed. Hvis man er klog og forsigtig, ser man sig for, før man træder ned, og derfor kan Prudentia afbildes med det ene ben i luften som på tarotkortet til højre.
Der var ikke skrevet nogen titel på de gamle tarotkort, og derfor kan man sagtens vende dem på hovedet uden at opdage det. Rent faktisk findes der tarotkort fra 1700-tallet (med titel), hvor den hængte mand står op (eksempel til venstre).
En del korttrykkere foretrækker at "spejle" motiverne - ligesom billedkortene i almindelige spillekort - og så giver det ingen mening at spørge, om kortet vender op eller ned.
Der er dog ingen tvivl om, at manden på det håndmalede kort rent faktisk hænger med hovedet nedad - det kan man bl.a. se på hans frisure. Så måske hænger han bare og tænker over tingene? Det er jo også en dyd - bare man ikke hænger sig i bagateller.