Lévis udkast til et tarot kort: Vognen. |
Stedet var Paris, og tiden var kort efter revolutionen. Kongen var død, Gud var afskaffet, og hemmelige selskaber skød op overalt.
Antoine Court de Gebelin skrev i 1781, at de 22 kort i store arkana i virkeligheden var Thoths bog. Thoth var den gamle ægyptiske gud for visdom, okkulte kunster og videnskab, og ifølge Gebelin indeholdt de 22 kort den samlede viden fra de ægyptiske præster - reddet fra de brændede templer for tusinder af år siden.
Her skulle have været et billede af Narren, men selvom
Lévi tegnede skitser til de 22 kort i store arkana, gjorde han kun Vognen og Djævelen færdig. I stedet bringer jeg et billede af Gebelin. |
Dette var en del år, før man fandt Rosetta-stenen og lærte at læse de gamle hieroglyffer, men det forhindrede ikke Gebelin i at fortælle, at Tarot på old-ægyptisk betyder "Thoths Bog".
Og nu hvor vi snakker om Ægypten: Var der ikke noget om, at israelitterne engang var "gæstearbejdere" hos farao ? Kunne man så ikke tænke sig, at jøderne havde taget tarotkortene med sig fra Ægypten ?
Eliphas Lévi var den første (i 1856) til at forbinde de 22 kort i store arkana med de 22 bogstaver i det hebraiske alfabet, og de 4 kortfarver med de 4 hebraiske bogstaver i Guds navn. I Lévis tarotkort har hvert kort fået tildelt sit eget hebraiske bogstav, og Vognen (se billedet) bliver nu trukket af 2 sfinkser.
Andre lærde opdagede, at hvis man læser ordet tarot fra højre mod venstre (på hebraisk manér), får man næsten torah - det jødiske navn for Gamle Testamente.
Numerologerne var ikke længe om at opdage, at hvis der havde været 21 kort i store arkana i stedet for 22, ville det have været produktet af det perfekte tal, 3, og det mystiske tal, 7.
Rosenkreuzere, tempelriddere og andre frimurere mente, at da de selv havde rødder i det gamle Ægypten, var de simpelthen nødt til at tage kortene til sig.