Tarot, Moderne Kort

Crowley Thoth Tarot
Röhrig
Daughters of the Moon Tarot
Hanson-Roberts


Crowley Thoth Tarot

[Crowley tarot kort, Kunst]
Kunst / Mådehold
[Crowley tarot kort, Universet]
Universet

Aleister Crowley var medlem af Order of the Golden Dawn og dyrkede magi - ægte magi, som han stavede på den gamle måde: magick.

Crowley var født i 1875, samme år som Lévi døde, og mente derfor at være en reinkarnation af Lévi. Titlen The Book of Thoth hentyder da også til en legende om, at tarotkortene indeholder hemmelig visdom, der er blevet smuglet ud fra det gamle Ægypten. På samme måde, som rejsende i usikre tider syr værdigenstande ind i tøjet, har visdommens perler rejst gennem årtusinderne, syet ind i de vulgære tarotkort.

Kortene er malet i vandfarve af Lady Frieda Harris. De blev færdige i 1943, men ikke udgivet før i 1969, hvor Crowleys budskab om sex, narkotika og magi passede bedre ind i tidsånden.

En forvirrende ting er, at der ofte er 3 udgaver af Magikeren. Forklaringen er, at Crowley var meget omhyggelig med netop dette kort (som han mente repræsenterede ham selv), og at Lady Frieda Harris derfor måtte lave mange udgaver, før han var tilfreds. Da man altid trykker 80 kort i ét ark, og der kun er 78 kort i et sæt tarot, har én af udgiverne, (A. G. Müller i Schweiz) valgt at lægge 2 ekstra magikere med.


Carl W. Röhrig

[Rohrig tarot kort, Mønternes prinsesse]
Röhrig, Mønternes prinsesse
[Röhrig tarot kort, Narren]
Röhrig, Narren

I vores tid er der udgivet utroligt mange tarotkort. Enhver, der har været i stand til at holde på et par farveblyanter, har følt sig kaldet til at lave sine egne personlige kort, ofte uden at kende meget til idéen og symbolikken bag tarot. Resultatet er ofte nogle kort, der er utroligt flotte at kigge i, men som ikke kan bruges, da mangler dybde og indhold.

Tyskeren Carl W. Röhrig har lavet nogle af de bedste kort i denne genre: Håndværket er helt i top, og der er ingen tvivl om, at han har studeret de "gamle kort", som der er mange hentydninger til. Kortene er lidt for store til praktisk brug, men som sagt "de er utroligt flotte at kigge i".

Prøv at klikke på Narren for at få en forstørrelse, og studér detaljerne.


Daughters of the Moon Tarot

Disse kort er lavet af en stor gruppe kvinder (14 tegnere og 5 malere). Bevæggrunden for kortene er, at man føler, de traditionelle tarotkort understøtter en (ny og falsk) maskulin myte, og man har derfor prøvet at genskabe de oprindelige matriarkalske symboler. Kortene forestiller kvinder i alle aldre, former og hudfarver, men der er kun mænd på 2 af kortene, og disse kan i øvrigt begge erstattes af alternative kort. [Daughters of the Moon tarot kort, Mønternes Moder] [Daughters of the Moon tarot kort, Edderkoppekvinden]

De traditionelle konge, dronning, ridder og page er erstattet med jomfru, moder og gammel kone. Dette betyder, at der er 4 kort færre end i de normale tarotsæt. Til gengæld findes kortet De Elskende både i en heteroseksuel og en lesbisk version (!)

Med så mange mennesker bag projektet kan håndværket virke lidt ujævnt, men generelt er det nogle flotte kort med stærke og dejlige farver.

Jeg har valgt at købe kortene, fordi de er runde: Som tarotlægger kan man vælge at fortolke kortene ud fra, hvilken vej de vender. De fleste bøger angiver én betydning for kortene, når de er retvendte, og en anden, når de vender på hovedet. Problemet er, at det let bliver en kunstig process, hvis man selv skal vende halvdelen af kortene, før man blander dem. Når kortene er runde, kan de lettere vende sig "af sig selv", og bogen angiver da også fortolkninger for kortene, både retvendt, på hovedet og på skrå.


Hanson-Roberts

[Hanson-Roberts tarot kort, Mådehold]
Hanson-Roberts, Mådehold
[Hanson-Roberts tarot kort, 10 bægre]
Hanson-Roberts, 10 bægre

Disse kort er absolut mine yndlingskort. Mary Hanson-Roberts har brugt 8 måneder på at tegne og farvelægge dette kortsæt, hvor de enkelte motiver ligger meget tæt op af Rider-Waite. Farverne er lyse og venlige (meget pastel og grundfarve), og på hvert kort står kortets navn på fem sprog.

Kortene er gode at arbejde med, netop fordi de fremtræder lyse og venlige, i modsætning til Rider-Waite kortene, der ofte kan virke dystre og skræmmende. Samtidig ligger de godt i hånden, fordi de er små, med runde hjørner og af god papirkvalitet.

Endnu en fordel er, at man ikke behøver at købe flere bøger for at bruge Hanson-Roberts: Eftersom de enkelte motiver er taget fra Rider-Waite, kan man bruge de bøger, man allerede har.

Mary Hanson-Roberts har senere udgivet Universal Waite, der simpelthen er Rider-Waite i ny og blødere farvelægning.


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
2. del: Rider-Waite4. del: Moderne Kort