Hvor kan man købe tarotkort ?
Hvor kommer tarot-kort fra ?
Hvem/hvad er Rider-Waite ?
Hvilke tarotkort findes der ?
Hvordan lærer man noget om tarot ?
Hvilke bøger findes der om tarot ?
Leonardo ds Vinci, Pavinden |
De Fantastiske Sko, Vognen |
Man kan købe Rider-Waite og Crowley i de fleste boghandlere.
Det største udvalg i København finder man i Det Ukendte's Boghandel i Løvstræde 8. Det er stort set også det eneste sted i København, nu hvor Strube er flyttet til Damhus Boulevard 65 i Rødovre, og Sirius (ved Rundetårn) er lukket.
Jeg kan også lide at købe tarotkort, når jeg er ude at rejse. Malmø har "Sök & Finn", Södra Förstadsgatan 19, og Lübeck havde "Weisse Wolke", der nu desværre er lukket. I London er der Mysteries i Monmouth Street, Watkins Books i Cecil Court (ved siden af Leicester Square undergrundsstation) og Atlantis på Museum Street (tæt på British Museum). Udvalget er dog ikke større end herhjemme. Jeg har også købt kort i Frankrig og Østrig, men det har mest været tarok-spillekort.
På Internettet kan man købe hundredevis af kortsæt. Jeg har købt tarotkort disse 4 steder uden problemer: Amazon Books' amerikanske og engelske filial, Alida i San Marino og Trigono i Italien.
Visconti tarot, Seks sværd |
Visconti tarot, Lykkehjulet |
De 56 kort i lille arkana er i familie med almindelige spillekort, som kom til Europa fra Østen i 1300-tallet. De arabiske kort havde kortfarverne Sværd, Polostokke, Mønter og Bægre. Da Europæerne ikke kendte spillet polo (dengang), lavede man polostokkene om til almindelige stave.
Knap 100 år senere tilføjede man de 22 kort, der kaldes store arkana, og dermed opstod tarot med 76 kort. Store arkana er altså en rent europæisk opfindelse i modsætning til de almindelige spillekort.
Spillet var populært blandt konger og adelsmænd i Norditalien, der fik fremstillet rigt dekorerede kortsæt med motiver som Magikeren, Solen og Dommedag.
Det var det korte svar. Klik her og her for et mere detaljeret svar.
Rider-Waite, Stridsvognen |
Rider-Waite, Seks sværd |
A.E.Waite udgav i 1910 det sæt tarotkort, der i dag er det mest anvendte. Kortene blev tegnet af Pamela Colman Smith og udgivet af forlaget William Rider and Son.
Waites arbejde var gennembrydende på to måder:
For det første ryddede han op i mange af de myter og legender, der knytter sig til tarot. Mange har forsøgt at knytte tarot til det gamle ægyptiske præsteskab, den jødiske kabbala, omrejsende sigøjnere, Indien, Kina, Atlantis og lignende, men i sin Pictorial Guide to the Tarot gik Waite nøje tarots historie gennem og viste, at kortene ikke kan føres længere tilbage end til det 14. århundrede.
For det andet gav han billeder til alle kortene i den lille arkana. Sammenlign "Sværd 6" til venstre med de 6 sværd længere oppe på siden: De gammeldags kort viser simpelthen et geometriske arrangement af 6 sværd, som man så kunne fortolke numerologisk.
Waites kort viser en kvinde og et barn, der færges mod land. Vandet er turbulent til højre for færgen, men roligt mod land. Kvindens tildækkede hoved antyder konflikt og tab. Dermed har lille arkana næsten fået den samme symbolske dybde som store arkana.
Næsten alle kort designede efter Waite har fulgt traditionen med at give billeder til lille arkana.
Röhrig, Mønternes prinsessse |
Jacovitti, Djævlen |
Der findes utroligt mange, fantastisk flotte, spændende, sjove, uhyggelige kort, men hvis man skal bruge kortene som et værktøj, er det bedst at holde sig til ét sæt, man kender, og derfor holder jeg mig til de klassiske Rider-Waite kort, som jeg har i stort og lille format (afhængig af hvad der passer kunden bedst).
Klik her for at se nogle af mine tarot-kort, og hvad forskellen er på kortene.
Hanson-Roberts, De elskende |
Dværge-tarot, Stridsvognen |
Ved at læse så mange bøger som muligt. Disse bøger indeholder ikke den fulde sandhed (og ofte er de i modstrid). Derfor er det vigtigt, at man selv jævnligt lægger oplæg (fx på hvordan den kommende dag vil gå), og sammenligner tarotkortene med "virkeligheden". Jeg vil også anbefale en tarot-læsning hos en erfaren tarotlægger for at se, hvordan tingene foregår i praksis.
Dernæst er det vigtigt, at man får købt de rigtige kort afhængig af ens personlige temperament. Jeg har skrevet en side om, nogle af de kort jeg har.
Hvis man er god til engelsk, er der et udmærket kursus på Internettet. Det kan oven i købet downloades.
Desuden kan jeg anbefale CyberTarot, der kombinerer en god bog (på engelsk) med et brugbart program.
Siden jeg startede min hjemmeside, er der udkommet mange bøger om tarot på dansk, men jeg vil stadig kraftigt understrege, at det ikke er nok at læse bøger: Man er nødt til selv dagligt at lægge to til tre kort op for dagen og tolke dem ud fra bogens anvisninger, så man om aftenen kan se, om fortolkningen passede med virkeligheden.
En god bog at starte med. Dels fordi den gennemgår mange forskellige kortsæt, og dels fordi de mange flotte billeder gør bogen til en fornøjelse at kigge i.
Sharman-Burke forstår at skrive et lille udpluk af historien om hvert enkelt kort i de forskellige sæt.
En brugsbog med en god gennemgang af hvert enkelt kort i Rider-Waite-sættet. Bogen har mange praktiske eksempler. Anne Sørensens fortolkninger af kortene passer for det meste med mine egne erfaringer.
En meget grundig bog, men jeg vil ikke anbefale den til begyndere. Bogen går i dybden med alle detaljer om hvert eneste kort (helt ud i ekstremerne) og kan bl.a. derfor virke lidt tung.
Endnu en god bog at starte med. Bogen er skrevet i et sprog, alle kan forstå, men jeg kan nu ikke helt gå ind for alle hans tolkninger.
En lille bog om Aleister Crowleys tarotkort, der sælges i et sæt sammen med kortene.
Bogen kan ikke bruges af en tarotlægger. Den lille arkana har Mann ikke gjort meget ud af.
En underlig bog, der blander tarot sammen med ægyptiske præster, den jødiske Kabbala, Atlantis, Lemuria og landet Mu. Bogen er svær at følge.
En rimelig god bog, hvor Frank Jensen bl.a. kombinerer tarot med astrologi.
Dette er bogen, hvor Waite forklarer om sine klassiske kort. Bogen er desværre skrevet i et meget opstyltet sprog, og Waite er berygtet for bevidst at vildlede sine læsere.
Stuart Kaplan ejer U.S.Games System, der udgiver stort set alle tarotkort i USA. Kaplan har selv en meget stor samling af historiske tarotkort, og hvis man er interesseret i masser af billeder af sjældne tarotkort, er hans leksikon lige sagen. Der er efterhånden udkommet 4 bind.